Tapas att sätta tänderna i

Vad handlar tapas om för spanjorerna? Tapas finns att få på de flesta barer i Spanien och det är smårätter som oftast äts på stående fot och helst med fingrarna. Tapas är ett socialt sammanhang – man träffas och pratas vid, beställer några tapas, äter dem ihop, träffar någon annan, delar med sig eller beställer mer. För en spanjor är tapas inte en huvudrätt, utan snarare en smakretare och ett slags mellanmål mellan de stora måltiderna, som utgörs av flera rätter. En tapas är menad som en liten rätt som håller hungern borta och ger gott stöd för ett par öl, så inte berusning slår till så hårt. Det är ett kultiverat sätt att träffas och helt avslappnat dricka och äta något litet och få höra de senaste nyheterna, innan det är dags att bege sig hem till den större måltiden.

Tapas som får munnen att vattnas finns i överflöd

Tapas i olika former

Vad finns det då för olika tapas? Det sägs bero på kocken, och det finns oändligt många olika, och olika variationer av klassikerna. Vad som alltid figurerar som ingredienser är potatis, grönsaker av olika slag, fisk och skaldjur, kött och vitt bröd. Vilka grönsaker det handlar om, vilken slags fisk och skaldjur beror på i vilket land tapasbaren befinner sig. Helst bör regionala grödor och säsongens skörd få styra utbudet.

Några av klassikerna är stekta räkor i vitlök, lufttorkad spansk skinka och saltad, friterad gröna chilifrukter. Spanska ostar brukar också få utgöra en del av utbudet i all sin enkelhet, och även ett slags köttbullar i tomatsås brukar dyka upp. Men som sagt, det är egentligen helt beroende av kocken i fråga. Mycket av det spanska kökets smakriktningar bär influenser från den långa invasionen av arabiska morer och berber. Invasionen varade i över 700 år och rotade kryddor som kummin, muskot och svartpeppar på den Iberiska halvön.