Vinkällare för den passionerade kännaren

En vinkällare används för det syftet att lagra vin på ett idealiskt sätt. Vinet får bida sin tid tills det anses moget och ha uppnått sin ideala dryckeskvalitet. Ofta befinner sig vinkällare i källare, i valv under jorden, eller i specialbyggda bergrum eller rum under jorden. Temperaturen dessa utrymmen helst ska hålla är plus 13ºC, då det anses vara den bästa temperaturen för att lagra vin i en vinkällare. Dessutom ska det vara mörkt i utrymmena, för då mår vinet som bäst.

Att bygga vinkällare kräver eftertanke

Det är fullt möjligt att bygga sin egen vinkällare, men det är naturligtvis en hel del saker att tänka på för att den ska bli bra. En sak som är viktig är att den ovan nämnda temperaturen hålls, med en svankning på en grad upp eller ner. Om det är varmare mognar vinet lite för fort, om det är kallare lite för långsamt. Kolla också upp så att det är runt 70% luftfuktighet i källaren, för mindre än så mår inte korken bra av, och mer än så är opraktiskt för att etiketten blir ful. Att det är mörkt i din vinkällare är viktigt för att vinet faktiskt påverkas negativt av ljus, både till smak och färg. Faktiskt, fastän det låter smått vansinnigt, är det också viktigt att det är tyst och stilla i din vinkällare, för även av ljud och rörelse påverkas ett vin på lagring, och det kan bli grumligt om det behandlas fel.

Med dessa riktlinjer kan den händige leta upp rätta utrymmet i hemmet och bygga om det, eller bygga nytt utrymme någonstans ute på tomten. Ju fler av kriterierna som ett färdigt utrymme redan möter, desto billigare blir det att bygga in en vinkällare. Om du måste börja från början med hela utrymmet, med fuktighetskontroll, rätt temperatur osv. skenar kostnaderna snabbt iväg.

Vinkällare i egna hemmet kan göras själv